Verzorgtips

Bent u benieuwd wat de beste manier is om voor uw bloemen te zorgen? Hieronder hebben wij de beste handelswijze voor u op een rijtje gezet:
 
Het voorbereiden van de bloemen 
U hoort het vast regelmatig: "Snij de steel schuin af!". Maar waarom is dit eigenlijk nodig? Het is belangrijk, omdat dit het oppervlakte vergroot waarmee de bloem kan drinken. In de winkel zijn de bloemen vers opgeslagen en hebben zij niet te maken met grote temperatuurwisselingen. Op het  moment dat u het bloemetje mee naar huis neemt verliest deze veel vocht door de wisseling. Wanneer u vervolgens recht snijd, is dit oppervlakte kleiner, en krijgt de bloem niet genoeg water. Snijd dus schuin af, zodat de bloem voldoende water krijgt. Doe dit wel met scherp en kwalitatief gereedschap. Een bot mes of keukenschaar kan de steel kneuzen, waardoor deze alsnog geen water op kan nemen. Nog een tip: om de levensduur van de bloemen in de vaas ter vergroten; snijd om de 4 dagen nogmaals een stukje van de steel af. Dat geldt ook voor te snel hangende rozen: de toevoer in de steel raakt verstopt; dus snijdt ook hier schuin een klein stukje van de steel af.
 
Het voorbereiden van het water en de vaas 
Bloemen zijn zeer gevoelig voor viezigheid. Daarom is het belangrijk dat alleen de steel van de bloem zich in het water bevindt; niet de blaadjes! Vers water in een schone vaas is de volgende stap. Als u van de bloemist een zakje voeding heeft gekregen voegt u dat toe bij het koud water in de vaas.
Zorg er ook voor dat de halsopening van de vaas ten opzichte van het boeket ruim is; bloemen houden er niet van 'gepropt' te worden in een te smalle vaasopening. Het bijhouden van het vaas-water is ook belangrijk; controleer na enkele dagen het boeket en de vaas op eventuele aanwezigheid van verwelkte bloemen en blaadjes in het water en verwijder deze. En indien nodig ververst u het water in de vaas.
 
Plaatsing van de bloemen
Omdat snijbloemen geen wortels meer hebben kunnen ze direct zonlicht en hitte niet aan. Hoe meer zonlicht, hoe eerder de bloemen open gaan. Ook plotselinge temperatuurwisselingen zijn niet bevordelijk. Zorg er daarom voor dat de bloemen acclimatiseren. Laat de bloemen wennen aan een temperatuur en zet ze niet gelijk op tafel, maar eerst in een donkere, koele ruimte zodat ze voldoende kunnen drinken. Ze wennen aan het temperatuurverschil en zijn vervolgens klaar om geschikt te worden. Ook tocht is niet bevordelijk, zorg dus dat de bloemen niet direct in een luchtstroom staan.